дом. посещения

Формуляр за домашно посещение

час при специалист

Записване на час

при спешни случеи - 0887 881 115

 

Грижи за кучето през зимата
Студеният зимен въздух създава много грижи на стопаните на кучета. Имайте предвид следното:
- не оставяйте кучето си навън за дълъг период от време, особено когато е ветровито. Мразовитият вятър създава допълнително усещане за студ и по-бързо охлажда тялото.
- осигурете подходящ подслон на кучето си. Мястото да е топло, сухо и запазено от течение. Плочки, мозайка или непокрити подове са неподходящи. Подът трябва да е покрит с мек материал.
- бъдете внимателни по време на разходка и не допускайте кучето си до замръзнали водни басейни, защото може да пропадне и да пострада.
- полагайте редовни грижи за козината на кучето. Тя е естествен изолатор и предпазва тялото от студа. Чистата и поддържана козина изолира по-добре от мръсната и сплъстена. Кучета с къса или рядка козина са чувствителни на студ и се нуждаят от топли дрехи през студените дни. При дългокосместите кучета да се обърне внимание на козината около пръстите-добре е да бъде подстригана, за да не задържа сняг, лед или кал.
- През зимата тялото се нуждае от повече калории, респективно храна.
- След разходка подсушавайте винаги лапите кучето. Това ги предпазва от напукване, както и бактериални и гъбични инфекции. Използвайте специално предназначен гел за предпазване на възглавничките на лапите от напукване.

Често срещани рискове за здравето през зимата.
Кучето не може да ви каже , че не се чувства добре. Затова през зимата бъдете особено внимателни и наблюдавайте домашния си любемец за евентуални прояви на неразположение. Ето някои рискове за здравето, свързани със сезона:
- Отравяне с антифриз. Особено опасно- след сезонната смяна на охладителната течност на автомобила, антифризът случайно или нарочно забравен може да бъде погълнат от кучето поради сладникавия си вкус и мирис и да причини тежко дори смъртоносно отравяне.
- Възпаление на лапите. Използваните за размразяване на улици и тротоари луга и сол могат да предизвикат възпаление и напукване на лапите, ако не бъдат измити след разходка.
- Измръзване. Най-често засягани са върховете на ушите, опашката, лапите. За да избегнете риска от измръзване не оставяйте прекалено дълго кучето навън при температури на въздуха под -5 градуса С.
- Изгаряне. Изгарянето при контакт с отоплителни уреди на твърдо гориво или електричество през зимата може да причини сериозни поражения на кожата и подлежащите тъкани.
- Дехидратация. В студените дни метаболизмът се усилва поради повишената нужда от топлинна енергия и рискът от обезводняване също така голям, както и през горещите летни дни.. Снегът не е пълноценен заместител на водата за пиене.
- Заразни болести. През зимата животните и хората са по-възприемчиви на заразни заболявания. Заведете вашия любимец на лекар, ако забележите обезпокоителни симптоми. - Не давайте лекарства на кучето си без да се консултирате с ветеринарен лекар. Предпазни мерки по време на празниците

Зимните месеци носат със себе си поредица от празнични дни, но собствениците на кучета трябва да бъдат нащрек и да вземат някои предпазни мерки.
- Коледните и новогодишни празници не се идеалното време зе присединяване на домашен любимец към семейството. Малките кученца попаднали на ново място изискват извънредно внимание и стабилна среда, които не могат да се осигурят в празничните дни.
- внимателно подбирайте подаръците за кучето, за да се уверите, че са безопасни.
- поставете коледната елха на недостъпно за кучето място.
- ако това е невъзможно, обезопасете елхата като премахнете всички лампички, играчки и други украси от най-дорните клони, които са достъпни за кучето.
- поставете всички кабели от коледната украса извън обсега на кучето.
- избягвайте поставянето на стъклени орнаменти, които лесно се чупят могат да причинат неприятни наранявания.
- алкохолът и шоколадът са токсични за кучето дори в малки количества - новогодишната заря е изключетелно стресираща за кучето, затова по време на фойерверките осигурете на кучето си максимална визуална и шумоизолация. Желателно е предварително да дадете транквилант на вашия любимец, за да понесе стреса по-лесно.

© 2013-2014 www.vetcomplex.com

design and develop Terra Design

телефони за контакт

д-р Иван Костов - 0887 / 881 115

д-р Феодор Вацов - 0887 / 553 659

д-в Ивайло Иванов 0883 / 418 577

работно време

от понеделник до петък   830ч. - 1900ч.

събота   900ч. - 1400ч.

неделя   почивен ден